Ako nás môže motivovať cvičenie v exteriéri?

Niet lepšieho obdobia ako leto na to, aby sme začali športovať na čerstvom vzduchu. Nové prostredie nás môže motivovať k lepším výkonom, či k novým aktivitám a je príjemným vybočením z rutiny.

Slnečný vitamín D v kombinácii s čerstvým vzduchom sú veľmi prospešné pre fyzické aj duševné zdravie. Vitamín D prirodzene vzniká pôsobením slnečného žiarenia na pokožku a je dôležitý pre zdravie kostí. Pomáha telu lepšie vstrebávať vápnik a fosfor z potravinových zdrojov a okrem toho posilňuje imunitný systém. Cvičenie v prírode nás nabije energiou, zbaví stresu, napätia a prinesie pocit radosti a spokojnosti. Predovšetkým pre tých, ktorí väčšinu pracovných dní trávia zatvorení v kanceláriách, je pobyt na čerstvom vzduchu často vzácny, no mimoriadne prospešný. Každému, kto pracuje v uzavretom priestore, padne nesmierne vhod joga v parku, beh v lese, či volejbal na pláži. Počas dní, kedy sa teploty šplhajú do závratných výšok, sú zasa na nezaplatenie  vodné športy a plávanie.

Akékoľvek cvičenie nás nabije energiou, no outdoorové cvičenie nabíja inak ako cvičenie vnútri,
a to aj vďaka väčšiemu prísunu kyslíka. Okrem toho je zdrojom pocitu revitalizácie, uvoľnenia, radosti a spokojnosti. Spolu s poklesom pocitov hnevu, napätia, stresu a depresie prináša aj dávku pozitívnej energie. Je neskutočným prínosom nielen pre fyzické, no hlavne pre mentálne zdravie.  


Beh je jednou z najpopulárnejších outdoorových aktivít

Beh patrí v posledných rokoch k veľmi obľúbeným športovým aktivitám vykonávaným vonku. Má nespočet prínosov - zlepšuje kondíciu, spaľuje tuk, dokonale prevetrá hlavu a môžete mu podľahnúť individuálne, v páre alebo aj v skupine. Či už beháte rekreačne, iba pre seba, alebo sa zúčastňujete organizovaných behov a súťaží, s ktorými sa akoby roztrhlo vrece, dôležitá je radosť z pohybu. Pre zlepšovanie výkonnosti a kondície je vhodné striedať dlhšie vytrvalostné behy, s krátkymi intervalovými šprintami, prípadne behom do kopca alebo do schodov. 

Kombinácia behu s inými aktivitami

Každému bežcovi určite prospeje aj kompenzácia pohybu v podobe jogy, a silu mu dodá funkčný tréning, či tabata. Koho samotný beh až tak nebaví, môže ho skombinovať so silovými cvičeniami, a tak si precvičiť celé telo tréningom pod holým nebom. Nehovoriac o tom, že silový tréning prinesie každému bežcovi radu benefitov. Cvičiť vonku môžete s vlastnou váhou, prípadne si cvičenie spestriť schodmi, alebo hrazdou, ktorú nájdete na každom outdoorovom cvičisku.


skupinov cvienia pchovJPG

Tip na tréning vonku:

  • 10-minútový beh v miernom tempe,
  • rozcvička + dynamický strečing,
  • beh vo vysokej intenzite – 5 x 200 metrov s 90 sekundovými prestávkami
    (alternatíva – výbeh hore schodmi 3-4 krát), 
  • 15 kľukov, 
  • 10 x drep s výskokom, 
  • výdrž v planku - 4 x 30 sekúnd,
  • 10 x angličák,
  • vysoké kolená – 4 x 20 sekúnd, 
  • výklus v miernom tempe – 15 min.

AK PATRÍTE K TÝM, ČO NERADI CVIČIA SAMI
A OBĽUBUJETE SKUPINOVÉ CVIČENIA, PRIDAJTE SA K NÁM.
V LETNÝCH MESIACOCH PRESÚVAME AJ MY NIEKTORÉ NAŠE CVIČENIA VON,
DO PARKU PRI ŽUPNOM DOME.


Cvienie Pchovpng