7 dôvodov prečo si ráno privstať.

Každému sa určite už neraz stalo, že si do práce zobral tašku s teniskami, tričkom a teplákmi sodhodlaním, že po práci si pôjde zabehať či zamakať do fitka. Taška však ostala nedotknutá, lebo plány skrížili pracovné či rodinné povinnosti alebo lenivosť. Ak sa chceme podobným situáciám vyvarovať, riešením je zaradiť cvičenie do svojho harmonogramu ešte predtým, ako sa vrhneme do každodenných povinností. Presne tak, reč je o rannom cvičení! Ako vraví stará múdrosť  "Ranné vtáča ďalej doskáče". Čo okrem dobrého pocitu získame tým, že si budík nastavíme o čosi skôr a dáme si do tela zatiaľ čo ostatní sa ešte len preberajú zo spánku?

Energia a dobrá nálada na celý deň

Aj keď sa to pri vstavaní z postele môže zdať nemožné, ranné cvičenie nás nabije energiou a po celý deň sa budeme cítiť vitálne. Endorfíny uvoľnené pri cvičení zasa zabezpečia dobrú náladu a pozitívny pohľad na svet.

Čas na iné aktivity

Aj keď je cvičenie veľmi dôležité, pravdepodobne nie je prioritou číslo 1 v našom živote. Často robíme kompromisy medzi časom stráveným v telocvični a časom, ktorý môžeme tráviť doma, či s priateľmi. Ak si zacvičíme ráno, budeme mať večer čas a priestor venovať sa iným činnostiam.

Menšia pravdepodobnosť, že cvičenie vynecháme

Ak sa už raz postavíme z postele a oblečieme do cvičebného úboru, existuje len malá pravdepodobnosť, že nás niečo zastaví na našej ceste do posilňovne. Zatiaľ čo neskôr počas dňa sa nástrah, ktoré môžu sabotovať naše cvičenie, objaví omnoho viac: únava, choré dieťa, pozvanie na drink, nedokončená prezentácia – toto všetko nám často zabráni držať sa svojho plánu. Ľudia, ktorí cvičia ráno, sú oveľa dôslednejší v dodržiavaní pravidelnosti cvičenia.

Lepšia koncentrácia

Cvičenie nás správne nabudí a teda aj zvyšuje našu koncentráciu. Akákoľvek ďalšia činnosť nás potom čaká, budeme oveľa lepšie sústredení. Väčšina ľudí smeruje do kancelárie alebo školy, kde potrebuje byť v strehu až do večera.

Lepší výkon

Podľa štúdií je hladina testosterónu, ktorý pomáha budovať svalovú hmotu, vyššia v dopoludňajších hodinách. Naše telo je navyše ráno najviac odpočinuté. Práve na začiatku dňa sme teda schopní podať najlepší výkon.

_MG_6480jpg

Potreba zdravo jesť

Je veľká pravdepodobnosť, že potom ako sme zvládli nielen ranné vstávanie ale aj cvičenie, nebudeme mať chuť celú túto snahu zabiť nezdravým jedlom. Tak ako sme deň zdravo začali, budeme mať potrebu aj pokračovať po celý zvyšok dňa a s radosťou si dáme zdravý obed aj zdravú večeru.

Naštartovanie metabolizmu

Cvičenie v skorých ranných hodinách naštartuje náš metabolizmus, ktorý bude “fičať“ niekoľko ďalších hodín, niekedy dokonca aj nasledujúcich 24 hodín. Vďaka tomu budeme spaľovať viac kalórií.

Na záver niekoľko tipov ako začať s ranným cvičením a urobiť si z neho zvyk:

Ak nie ste fanúšikom skorého vstávania a patríte skôr k tým, čo budík ráno vypínajú aj trikrát, začnite postupne. Najprv vstaňte len o 15 minút skôr a choďte iba na kratšiu prechádzku. Neskôr môžete pridať beh, jogu, alebo akékoľvek iné cvičenie.

Keď zazvoní budík, nechcete strácať čas hľadaním oblečenia a tenisiek. Preto ešte predtým, ako sa uložíte do postele, si pripravte všetko, čo budete ráno potrebovať. Nachystajte si veci na cvičenie, ktoré ráno len hodíte na seba. Takisto si zbaľte všetky veci, ktoré budete potrebovať počas dňa a premyslite si, čo si oblečiete do práce. Čím menej veci budete musieť ráno pred odchodom urobiť, tým lepšie.

Nájdite si sparing partnera. Ak viete, že niekto na Vás čaká, je oveľa ťažšie vypnúť budík a spať ďalej.

Ak Vás čaká náročný tréning, prispôsobte tomu večeru. Ráno veľa ľudí cvičí nalačno, no na druhej strane, každý potrebuje energiu, aby tréning zvládol. Večer si preto doprajte sacharidy s bielkovinami, napríklad grilovanú zeleninu a rybu alebo mäso.

RANNÉ LEKCIE NÁJDETE AJ V NAŠOM ROZVRHU.


Cvienie Pchovpng