Je dobré cvičiť, keď sme chorí?

Cvičiť, či necvičiť? To je otázka! Zatiaľ čo pre niektorých je aj mierna nádcha dobrou výhovorkou, prečo si namiesto tréningu vyložiť nohy, tí, čo sú rovnako ako ja závislí na potréningových endorfínoch, často nevynechajú tréning, ani keď im tečie z nosa. Kedy je ešte v poriadku pri prejavoch oslabeného organizmu cvičiť? A kedy je naozaj potrebné si dať od cvičenia pauzu?

Počúvajte svoje teloTo je základ. Je to často používaná fráza, no naozaj platí vo veľa rovinách. Aj napriek tomu to mnoho ľudí nevie. Musíte sa naozaj dobre poznať a byť k sebe vnímaví. Preto pozor! Počúvajte naozaj svoje telo a nie svoje ego, ktoré vám hovorí, že to dáte za každých okolností. No na druhej strane, nepočúvajte ani svoju lenivosť.


Prechladnutie vs. chrípka

Pre tých, ktorí predsa len potrebujú nejaký návod, platí nasledovné. Veľmi podstatné je, či ste „len“ prechladnutí, alebo máte dočinenia s chrípkovým vírusom. Prechladnutie rozoznáte od chrípky tak, že má pomalší nástup a miernejší priebeh. Ide o „škriabanie v krku“, nádchu, či mierny kašeľ, väčšinou bez zvýšenej teploty. Naopak chrípka vás dostane zväčša rýchlo a jej priebeh určite nie je mierny. Pri chrípke sa často vyskytuje zvýšená teplota a celková slabosť sprevádzaná aj bolesťami svalov a kĺbov.

Pri prechladnutí nemusíte vypustiť všetky pohybové aktivity, no určite sa odporúča zvoľniť tempo. Intenzívne tréningy, ťažké silové tréningy, vytrvalostný beh (najmä vonku pri nižších teplotách) aj šprinty si nechajte na obdobie, kedy budete úplne fit. Vyhýbajte sa aj kolektívnym športom, či skupinovým cvičeniam a preplneným fitkám. Vaša imunita je oslabená, a tak je pravdepodobnejšie, že od niekoho niečo „chytíte“. Radšej sa doma ponaťahujte, zaraďte jogové cvičenia, alebo cvičenie v miernej intenzite. Ak vás to ťahá von a počasie tomu praje, ešte lepšie. Zvoľte rýchlu chôdzu, alebo ľahký jogging v trvaní 20-30 minút. Cvičte v nízkej intenzite, tak, aby ste príliš nezvyšovali svoju tepovú frekvenciu. Skrátka robte menej namáhavé aktivity. Keď sa budete držať tejto zásady, už počas cvičenia sa môžete začať cítiť lepšie. Ak viete čo robíte, pohyb vám dokonca môže pomôcť zabojovať s chorobou a podporiť imunitu. Nezabúdajte sa hydratovať a dbajte na regeneráciu viac ako za bežných okolností.

Cvienie Pchovjpg

Chrípka so zvýšenou teplotou znamená STOP. Akékoľvek cvičenie je tabu, nakoľko zvyšuje vnútornú teplotu, čo by váš stav mohlo výrazne zhoršiť. Zvýšená teplota, únava, zväčšené lymfatické uzliny, bolesť svalov a kĺbov. Toto všetko sú signály, že vaše telo si potrebuje oddýchnuť. Nielen od cvičenia a fyzickej aktivity, ale aj od stresu, psychického tlaku a rýchleho životného tempa.

Existuje ešte jedno jednoduché pravidlo, tzv. neck check. Týka sa symptómov, ktoré chorobu sprevádzajú. Ak sú lokalizované „nad krkom“, čiže nádcha, bolesť hrdla, kýchanie, či kašeľ, znamená to, že ste pravdepodobne v stave, kedy si môžete dovoliť ľahké cvičenie. Avšak iba v prípade, že sa na to cítite. Ak sú príznaky vašej choroby „pod krkom“, čiže bolesť žalúdka, nevoľnosť, bolesť na hrudníku, či bolesť celého tela, mali by ste oddychovať.

Návrat do reality

A čo, keď už choroba pominie a vy sa vraciate do „normálneho“ života? Treba s cvičením čakať, či skočiť z postele rovno do tenisiek? Váš návrat do starých koľají by mal byť pozvoľný. Čím dlhšie ste maródovali, tým dlhšie čakajte. Ak ste boli chorí 3 dni, začnite s cvičením o 3 dni odo dňa, kedy sa už cítite úplne fit.

Pamätajte. Cvičenie posilňuje imunitu. Ak cvičíte pravidelne, posilňujete imunitný systém. Avšak v prípade choroby je na mieste si dať pohov a pár dní odpočívať. Ak máte dobrý imunitný systém, nemali by ste byť chorí veľmi často a ani by váš zhoršený stav nemal dlho trvať.

Želáme skoré uzdravenie...