Ako a prečo cvičiť na dovolenke.

Pokiaľ sa nevyberiete vyslovene na fitpobyt, pravdepodobne idete na letnú dovolenku predovšetkým za relaxom, oddychom, prípadne poznávaním a zážitkami. Chcete vypnúť hlavu, vypadnúť z každodenného kolotoča, zažiť niečo, čo bežne nezažívate, objavovať nové miesta. Ak sa rozhodnete stráviť oddychovú dovolenku, bez športu a pohybu, iba ležať na pláži, či vo wellnesse s knižkou v ruke, je to úplne v poriadku. Najmä, ak patríte medzi ľudí, ktorí dlhodobo a pravidelne cvičia, krátka pauza vášmu telu prospeje. Po návrate však odporúčam sa čím skôr vrátiť k pôvodnému režimu, aby ste nespohodlneli a nemali neskôr problém s motiváciou.

Ak naopak patríte k tým, čo svoju cestu k pravidelnému pohybu iba hľadajú, možno je dovolenka práve tým správnym časom a miestom, ako začať. Nemusíte sa prispôsobovať pracovným povinnostiam, ani škole a krúžkom detí, či inému rodinnému režimu. Mnohým ľuďom sa však práve naopak stáva, že na dovolenke úplne vypadnú zo svojho režimu nielen čo sa týka športu, no ruka v ruke s tým ide aj stravovanie a ďalšie zdravé návyky. Nebolo by na tom nič tragické, no dôsledkom býva nespokojnosť po návrate, kilá navyše, zlý pocit, až výčitky. Nehovorím, že na dovolenke máte mať prísny fitness režim na úrovni vrcholového športovca. Máte si ju v prvom rade užiť, no ak sa úplne „spustíte“, môže sa stať, že z dovolenkových úletov sa budete spamätávať aj niekoľko týždňov, či mesiacov. Aktívna dovolenka naopak neznamená, že budete od rána do večera makať v hotelovej posilňovni. Môžete ju poňať ako udržiavaciu fázu, počas ktorej si občas zacvičíte, pôjdete si zabehať, alebo budete robiť nejakú inú vám príjemnú pohybovú aktivitu.

Prečo si do dovolenkového kufra zbaliť aj tenisky a športové oblečenie?

Pre mňa je každodenný pohyb samozrejmosťou a keby som sa napríklad týždeň nehýbala, určite by som sa necítila dobre fyzicky, ani psychicky. Jednoducho pohyb potrebujem, je prirodzenou súčasťou môjho života. Ak ste na tom podobne, ďalšie dôvody ani netreba hľadať. No nájdeme ich ešte mnoho.

Beh je láska

Beh je v mojom ponímaní dovolenkovou športovou aktivitou číslo jedna. Ak nič iné na dovolenke nestíham, na beh si vždy čas nájdem. Väčšinou si kvôli nemu privstanem, a vždy to stojí zato.

Beh prázdnymi ulicami mesta, ktoré sa ešte len prebúdza. Beh popri mori, pri ktorom sedí len zopár rybárov, alebo ranný beh voňavým lesom, v ktorom stretnete iba pár rovnakých nadšencov, ako ste vy.

Cvienie pchovpng

To sú momenty na prvý pohľad možno obyčajné, no verte mi, že vám ostanú v pamäti a určite aj v srdci. Vďaka behu som už veľakrát objavila miesta, na ktoré by som sa pravdepodobne za bežných okolností nedostala. Nehovoriac o tom, že odkedy cestujeme s dcérkou, je ranný beh pre mňa často jediným momentom, kedy som počas dovolenky sama a „mám kľud“ :) Vnímam nové, nepoznané miesto úplne inak, ako počas dovolenkovej prechádzky počas dňa. Ak sa dá beh ešte spojiť aj s kúpaním na nejakom peknom mieste, isto nebudete ľutovať tú hodinu spánku, ktorú ste obetovali. 

Na pláž nie len za opaľovaním

Lehátko na pláži, časopis v jednej ruke a drink v druhej je krásna dovolenková predstava. Ak však nechcete, aby bol každý deň rovnaký, poobzerajte sa, či sa vo vašom okolí nedá surfovať, požičať si paddleboard, kajak, či vyskúšať wakeboarding, alebo vodné lyže. Pri plážovom volejbale, bedmintone, alebo akejkoľvek loptovej hre sa nielen zapotíte, no aj sa opálite a zabavíte. Nehovoriac o tom, že plávanie je skvelá pohybová aktivita vhodná pre každú vekovú aj váhovú kategóriu.

Cvičenie v skupine s miestnymi, alebo osamote cez obrazovku

Keďže som inštruktorka skupinových cvičení, samozrejme ma vždy zaujíma, aké cvičenia „fičia“ v destinácii, kde sa práve nachádzam a tiež ako prebiehajú. Snažím sa spoznávať nové veci a to isté môžete na dovolenke robiť aj vy. Zažijete niečo nové, i keď navštívite ten istý typ skupinovej lekcie, na ktorú chodievate aj doma. Môžete porovnať, či je to „u nás“ lepšie, alebo horšie, a už len fakt, že inštrukcie budú v inom jazyku, spravia cvičenie iným. Nehovoriac o tom, že vďaka cvičeniu som takýmto spôsobom spoznala už mnoho zaujímavých ľudí. Ak vás doteraz nič z vyššie uvedeného nepresvedčilo, predstavte si jogu na pláži pri východe/západe slnka, zumbu pod palmami, či cvičenie na paddleboarde. Možno nemáte chuť sa združovať s cudzími ľuďmi, no zato máte miesto pri bazéne, či terasu, kde vás nikto nebude rušiť. Vtedy môžete využiť technológie a zacvičiť si online. Cvičených programov, aplikácii a facebookových skupín, s ktorými môžete cvičiť buď LIVE, alebo aj v čase, ktorý vám vyhovuje je mnoho, a po korone ešte viac. Moje odporúčania sú FB skupiny: ONLINE OLIFIT, MOVE ONLINE, alebo cvičebný program SUPERBODY.

Na dvoch kolesách, či peši

Požičať si na dovolenke bicykel je skvelý nápad, bez ohľadu na to, či sa nachádzate na horách, alebo v nadmorskej výške nula, čiže priamo pri mori. Bicyklovanie môžete poňať rekreačne a vybrať sa na dvoch kolesách objavovať krásy mesta, či prímorského letoviska. Alebo do toho poriadne šliapnuť, vybrať sa do kopcov, či na celo-dennú cyklotúru. Keď sme pri túre, tá sa dá samozrejme absolvovať aj peši. Turistika môže byť dokonca hlavným cieľom vašej dovolenky.


Želáme krásnu dovolenku plnú nezabudnuteľných momentov :)